Połączenie 2 deserów - kremowego sernika i intensywnego musu czekoladowego, dzięki któremu całe ciasto zyskuje niezwykłą delikatność i lekkość.
Ten serniczek klasyfikuje się bardzo wysoko w moim osobistym sernikowym rankingu, mogę z pewnością stwierdzić, że jest na równi z sernikiem kajmakowym. :)
Spód
Składniki:
- 170g ciastek Oreo(bez masy)
- 60g roztopionego masła
- łyżka kakao
Wyłożyć do tortownicy o średnicy 23cm dobrze ugniatając.Schłodzić w lodówce około 30 minut.
Masa serowa
Składniki:
- 500g mielonego twarogu(może być z wiaderka)*
- pół szklanki cukru
- 250g jogurtu greckiego
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 jaja
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej*
- łyżeczka mąki pszennej*
Mus czekoladowy
Składniki:
- 100g gorzkiej czekolady
- 350g odsączonego jogurtu greckiego(używam takiego)
- łyżeczka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody
- 200ml śmietany kremówki
- łyżka + łyżeczka kakao
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 3-4 łyżki cukru pudru**
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zmiksować ją z odsączonym jogurtem(jogurt dzień wcześniej wylać na sitko wyłożone papierowym ręcznikiem), kakao i kawą.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę oraz łyżeczkę kakao.
Do masy czekoladowo-jogurtowej dodawać ubitą śmietanę, delikatnie mieszając za pomocą łopatki.
Gotowy mus wylać na sernik. Schłodzić całość najlepiej całą noc w lodówce.
Przed podaniem oprószyć kakao lub wiórkami czekolady.
* - należy pamiętać, że im ser bardziej mazisty należy zwiększyć odrobinę ilość dodanej mąki
** - ilość według uznania
Ale kremowy!;) Jako sernikomanaiczka mówię mu TAK!!!;)
OdpowiedzUsuńwspaniały,z musem wygląda genialnie,zdjęcia znów mnie zachwyciły,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda elegancko :)Pycha!
OdpowiedzUsuńAle cudowny, o zdjęciach nie wspomnę;):)
OdpowiedzUsuńDodano do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńCóż za rozpusta. Wspaniale wygląda: )
OdpowiedzUsuńObłęd! Jako wielbicielka serników stwierdzam, że właśnie umarłam (podkreślam, że jest 1 w nocy;p) z apetytu na taki ;) W ogóle świetnie tu masz, przepisy i zdjęcia, będę zaglądać :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńminimalna ilosc wody do zelatyny to ile? a i woda ma byc gorąco ?
OdpowiedzUsuńJa na łyżeczkę żelatyny biorę 1-2 łyżki zimnej wody(mniej więcej bo robię zawsze to ona oko ;) ). Wlewam ją do miseczki, posypuję z wierzchu żelatyną i odstawiam na 5 minut. W ty czasie żelatyna zmięknie i wchłonie całą wilgoć. Taką galaretę wstawiam do mikrofalówki na dosłownie kilka sekund aby się podgrzała i rozpuściła.
Usuń