6 sie 2013

Sernik z musem czekoladowym na Oreo spodzie


Połączenie 2 deserów - kremowego sernika i intensywnego musu czekoladowego, dzięki któremu całe ciasto zyskuje niezwykłą delikatność i lekkość.
Ten serniczek klasyfikuje się bardzo wysoko w moim osobistym sernikowym rankingu, mogę z pewnością  stwierdzić, że jest na równi z sernikiem kajmakowym. :)

Spód
Składniki:
  • 170g ciastek Oreo(bez masy)
  • 60g roztopionego masła
  • łyżka kakao
Ciastka zmielić lub pokruszyć, dodać do nich kakao oraz rozpuszczone masło. Wymieszać, do konsystencji mokrego piasku.
Wyłożyć do tortownicy o średnicy 23cm dobrze ugniatając.Schłodzić w lodówce około 30 minut.


Masa serowa
Składniki:
  • 500g mielonego twarogu(może być z wiaderka)*
  • pół szklanki cukru
  • 250g jogurtu greckiego
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jaja
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej*
  • łyżeczka mąki pszennej*
Twaróg zmiksować z pozostałymi składnikami na wolnych obrotach miksera starając się nie napowietrzyć zbytnio masy. Całość wylać na Oreo spód. Piec 50 minut w 170ºC. Sernik po upieczeniu powinien być zwarty i lekko sprężysty. Upieczony schłodzić i wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować mus.



Mus czekoladowy
Składniki:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 350g odsączonego jogurtu greckiego(używam takiego)
  • łyżeczka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody
  • 200ml śmietany kremówki 
  • łyżka + łyżeczka kakao
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 3-4 łyżki cukru pudru**

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zmiksować ją z odsączonym jogurtem(jogurt dzień wcześniej wylać na sitko wyłożone papierowym ręcznikiem), kakao i kawą.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę oraz łyżeczkę kakao.
Do masy czekoladowo-jogurtowej dodawać ubitą śmietanę, delikatnie mieszając za pomocą łopatki.
Gotowy mus wylać na sernik. Schłodzić całość najlepiej całą noc w lodówce.
Przed podaniem oprószyć kakao lub wiórkami czekolady.


* - należy pamiętać, że im ser bardziej mazisty należy zwiększyć odrobinę ilość dodanej mąki
** - ilość według uznania



9 komentarzy:

  1. Ale kremowy!;) Jako sernikomanaiczka mówię mu TAK!!!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały,z musem wygląda genialnie,zdjęcia znów mnie zachwyciły,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda elegancko :)Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudowny, o zdjęciach nie wspomnę;):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cóż za rozpusta. Wspaniale wygląda: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłęd! Jako wielbicielka serników stwierdzam, że właśnie umarłam (podkreślam, że jest 1 w nocy;p) z apetytu na taki ;) W ogóle świetnie tu masz, przepisy i zdjęcia, będę zaglądać :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. minimalna ilosc wody do zelatyny to ile? a i woda ma byc gorąco ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na łyżeczkę żelatyny biorę 1-2 łyżki zimnej wody(mniej więcej bo robię zawsze to ona oko ;) ). Wlewam ją do miseczki, posypuję z wierzchu żelatyną i odstawiam na 5 minut. W ty czasie żelatyna zmięknie i wchłonie całą wilgoć. Taką galaretę wstawiam do mikrofalówki na dosłownie kilka sekund aby się podgrzała i rozpuściła.

      Usuń