7 gru 2013

Wściekła baba


Jeszcze jedno bardzo proste i szybkie ciasto z zeszytu. Pokazywałem Wam już między innymi ciasto salceson(te nazwy mnie rozbrajają :) ) oraz jabłecznik z kokosem, a dziś prezentuję wściekłą babę. Czemu tak się nazywa? Może dlatego, że robi się ją wściekle prosto i szybko?

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 duże jajka
  • pół słoika dżemu 
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka kako
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • jabłko pokrojone w plastry
  • garść migdałów
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć plastry jabłka oraz posypać migdałami.
Piec w 180ºC przez ok. 50-60 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy.
Smacznego! ;)


8 komentarzy:

  1. Myślę, że zrobię na święta, bo wygląda tak... tradycyjnie i świątecznie :D. Mam tylko pytanie: kto zjada te wszystkie pyszności, które przygotowujesz? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :)
    A nazwa faktycznie rozbrajająca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosty przepis:)
    Mam bardzo dużo dżemów własnej roboty i chyba już wiem na co je wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiem skąd taka nazwa ! Baba się wściekła, bo ciasto znika w "oka mgnieniu" ;) Upiekłam dzisiaj do popołudniowej kawki. SUPER ! Szybkie, smaczne, lekko piernikowe i na dokładkę - ładnie wygląda. W domu zapachniało świętami :) Następnym razem chyba dodam odrobinę cukru, bo moi panowie stwierdzili, że trochę za mało słodkie co nie przeszkodziło im zjeść prawie całego - kawałki ratowałam dla siebie i dziadków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że smakowało. Ilość cukru to faktycznie sprawa już indywidualna, ja zazwyczaj wykorzystuję bardzo słodkie dżemy więc już go pomijam, ale jeśli w domu są łasuchy jak najbardziej można dosłodzić. ;)

      Usuń
  5. uwielbiam twojego bloga! pieczesz cuda

    OdpowiedzUsuń