24 mar 2013

Babka cytrynowa


Najprostsza babka cytrynowa pojawiająca się co roku na naszym Wielkanocnym stole. Stała się już chyba tradycyjnym deserem i tak jak w Boże Narodzenie nie może zabraknąć makowca, tak w Wielkanoc babka być musi.


Składniki:
  • 4 duże jaja
  • 0,5 szklanki* cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki maki ziemniaczanej
  • 150g stopionego masła
  • skórka i sok z 1 duże cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka i cukier ubić na puszystą masę. Dodać sok i skórkę z cytryny, mąki, proszek do pieczenia. Dobrze zmiksować i powoli dolewać rozpuszczone masło.
Ciasto wylać do formy z kominem(ok. 22cm) i piec 40 minut w 170-180ºC, ale stan upieczenia polecam sprawdzić patyczkiem.

Gotową babkę obsypać cukrem pudrem lub jeszcze ciepłe polać lukrem.



 * - szklanka o pojemności 250ml

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz