Tak, z kaszy jaglanej. Dobrze czytacie. ;)
Jeśli tak jak ja lubicie słodycze, a w szczególności czekoladę i przy tym staracie się zdrowo odżywiać zachęcam do spróbowania tego kremu. Można nim smarować pieczywo, naleśniki, podjadać wprost ze słoika ale i przekładać ciasta! Smarowidło jest kremowe, niezbyt słodkie i bardzo smaczne. :)
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- łyżeczka soli do gotowania kaszy
- 100g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
- 100g masła orzechowego
- 3-4 łyżki odtłuszczonego kakao
- 150ml mleka - roślinnego lub krowiego
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej( w wersji dla dzieci może być to np. kawa zbożowa. Można też pominąć ten składnik)
- cukier trzcinowy/miód lub inny ulubiony słodzi w ilości dostosowanej do własnego gustu
Ugotowaną kaszę przełożyć do robota kuchennego, dodać mleko i zmiksować na gładkie purée. Dodać masło orzechowe, kakao, kawę, rozpuszczoną czekoladę, cukier i sok z cytryny. Miksować tak długo, aż masa stanie się jednolita i kremowa.
Smacznego!
* - źródło z moimi modyfikacjami
o matulu !!! <3
OdpowiedzUsuńz jaglanki! genialny pomysł! zapisuję i robię, robię koniecznie :)
OdpowiedzUsuńBezbledny pomysl! Na pewno przetestuje :)
OdpowiedzUsuńniewyobrażalnie cudownie to wygląda *.*
OdpowiedzUsuńdziś ostatni dzień kulinarnego rozdania- serdecznie zapraszam!
www.cookplease.blogspot.com
Muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńpyszności:) ciekawy pomysł z tą kaszą jaglaną
OdpowiedzUsuńOOchh, jak apetycznie wygląda. Jestem bardzo ciekawa tego smaku!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się to podoba, szczególnie właśnie teraz szukam inspiracji, bo wczoraj próbowałam zrobić cos czekoladowego z jaglanką i średnio mi się udało, więc chętnie wypróbuję ten przepisik:-)
OdpowiedzUsuńMateusz,jak ty piękne zdjęcia robisz?zawsze wszystko tak poustawiasz ze zachwycam sie każdą Twoją kompozycją!
OdpowiedzUsuńZaszalałeś z tą kaszą! Będę musiała wypróbować!
OdpowiedzUsuńLubię różne takie cuda z kaszy, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJak długo można go przechowywać? ;)
OdpowiedzUsuńOkoło tygodnia.
UsuńNie mogę uwierzyć, że można takie cudo wytworzyć z kaszy! Do wypróbowania, koniecznie.
OdpowiedzUsuńZrobione! Pyszne i bardzo sycące. Po 2 łyzkach miałam dosyć slodyczy na cały dzień. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńZainspirowales mnie i zrobilam cos na miare tego kremu :D
OdpowiedzUsuńPrzepis niedlugo na blogu :)
Czy pominąć masło orzechowe lub czymś je zastąpić?
OdpowiedzUsuńmożna pominąć ale wtedy nie będzie to krem orzechowo-czekoladowy
Usuń