21 sie 2013

Krem czekoladowo-orzechowy z kaszy jaglanej


Tak, z kaszy jaglanej. Dobrze czytacie. ;)
Jeśli tak jak ja lubicie słodycze, a w szczególności czekoladę i przy tym staracie się zdrowo odżywiać zachęcam do spróbowania tego kremu. Można nim smarować pieczywo, naleśniki, podjadać wprost ze słoika ale i przekładać ciasta! Smarowidło jest kremowe, niezbyt słodkie i bardzo smaczne. :)



Składniki:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • łyżeczka soli do gotowania kaszy
  • 100g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 100g masła orzechowego
  • 3-4 łyżki odtłuszczonego kakao
  • 150ml mleka - roślinnego lub krowiego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej( w wersji dla dzieci może być to np. kawa zbożowa. Można też pominąć ten składnik)
  • cukier trzcinowy/miód lub inny ulubiony słodzi w ilości dostosowanej do własnego gustu
Zagotować wodę z solą. Kaszę wypłukać i wrzucić na wrzątek. Gotować pod przykryciem 5 minut od ponownego zagotowania się wody, a następnie zdjąć z ognia i odstawić na 20-30 minut.
Ugotowaną kaszę przełożyć do robota kuchennego, dodać mleko i zmiksować na gładkie purée. Dodać masło orzechowe, kakao, kawę, rozpuszczoną czekoladę, cukier i sok z cytryny. Miksować tak długo, aż masa stanie się jednolita i kremowa.

Smacznego!



* - źródło z moimi modyfikacjami

18 komentarzy:

  1. z jaglanki! genialny pomysł! zapisuję i robię, robię koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bezbledny pomysl! Na pewno przetestuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. niewyobrażalnie cudownie to wygląda *.*
    dziś ostatni dzień kulinarnego rozdania- serdecznie zapraszam!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności:) ciekawy pomysł z tą kaszą jaglaną

    OdpowiedzUsuń
  5. OOchh, jak apetycznie wygląda. Jestem bardzo ciekawa tego smaku!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi się to podoba, szczególnie właśnie teraz szukam inspiracji, bo wczoraj próbowałam zrobić cos czekoladowego z jaglanką i średnio mi się udało, więc chętnie wypróbuję ten przepisik:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mateusz,jak ty piękne zdjęcia robisz?zawsze wszystko tak poustawiasz ze zachwycam sie każdą Twoją kompozycją!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaszalałeś z tą kaszą! Będę musiała wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię różne takie cuda z kaszy, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak długo można go przechowywać? ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie mogę uwierzyć, że można takie cudo wytworzyć z kaszy! Do wypróbowania, koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobione! Pyszne i bardzo sycące. Po 2 łyzkach miałam dosyć slodyczy na cały dzień. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  13. Zainspirowales mnie i zrobilam cos na miare tego kremu :D
    Przepis niedlugo na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy pominąć masło orzechowe lub czymś je zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można pominąć ale wtedy nie będzie to krem orzechowo-czekoladowy

      Usuń