17 maj 2013

Cytrynowa strucla z twarogiem i kruszonką


Najlepsza drożdżówka wzbogacona o cytrusy, nie tylko w nadzieniu ale i samym cieście.
Niezbyt słodka, lekko kwaskowa idealna na drugie śniadanie.

Nadzienie
Składniki:
  • 500g twarogu
  • 3 łyżki cukru
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • 1 jajko 

Ciasto
Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka i sok z 1 pomarańczy lub cytryny
  • 2 jajka
  • sól
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1/2 szklanki kefiru lub maślanki
  • 25g świeżych drożdży
Drożdże rozpuścić w kefirze. Odstawić na ok. 10 minut.
W misce połączyć wszystkie składniki, dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć, odstawić na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5cm.
Na płacie ciasta wyłożyć prostokąt z nadzienia(tylko po środku).
Złożyć je na 3 części - pierwszy dolny, zakładamy na nadzienie, następnie drugi górny zakładamy na dolny(pod którym jest nadzienie), a boku zawijamy pod spód - dla zobrazowania odsyłam na bloga Doroty. ;)
Gotowe strucle przełożyć do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, naciąć nożem po długości przez środek(dociskając nóż prawie do samego dna) i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec przez ok. 30-40 minut w 185ºC.



Kruszonka
Składniki:
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
 Wszystkie składniki rozcierać w dłoniach, aż do momentu powstania małych okruchów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz