18 maj 2013

Czekoladowy omlet biszkoptowy z mascarpone i truskawkami


Doczekałem się! :) Przy okazji przepisu na omlet biszkoptowy z ananasem i kokosem pisałem, że zjadłbym taki w wersji czekoladowej i to z truskawkami. I oto jest przepis, dodatkowo wzbogacony o ser mascarpone i banany. :)

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 3-4 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z solą i łyżką cukru.
Żółtka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel, dodać mleko, mąkę, kakao i zmiksować do połączenia się składników.
Do białek dodać czekoladową masę i połączyć za pomocą łyżki.


Patelnię z nieprzywierającym dnem o średnicy ok. 20cm rozgrzać, wysmarować masłem.
Wylać na nią ciasto, zmniejszyć ogień do małego i smażyć ok. 4 minut, gdy wierzch zacznie się ścinać, a w kuchni unosić się będzie zapach czekolady to znak, że czas przewrócić go na drugą stronę - najlepiej podważyć szeroką łopatką i sprawnym ruchem przekręcić go. Dosmażyć ok. 2-3 minut i podawać.


Dodatki:
  • 5-6 truskawek
  • pół średniego banana
  • 50g mascarpone
  • cukier puder
  • starta na grubych oczkach czekolada

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz