30 sie 2013

Zapiekane klopsiki w sosie pomidorowo-marchewkowym z papryką


Macie czasem ochotę na coś czego smak dobrze znacie? U nas w domu bardzo często pojawiały się wszelkiego rodzaju klopsiki i chyba został mi do nich sentyment. :)
Dzisiejsza wersja jest odchudzona, ponieważ nie lubię używać mąki w daniach w których nie jest ona konieczna(co innego pieczenia ciast, prawda? ;) ). Klopsiki są bez dodatku bułki tartej czy innych chlebowych zapychaczy, a sos pomidorowy zagęściłem zmiksowaną marchewką, dzięki czemu jest o wiele mniej kaloryczny, a przy tym nabiera on dodatkowej słodyczy.


Klopsiki
Składniki:
  • 600g mięsa mielonego*
  • 2 jajka
  • 50g startego sera
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
Wszystkie składniki wyrobić(najlepiej dłońmi), uformować odpowiadające nam wielkością porcje i smażyć na teflonowej patelni wysmarowanej oliwą(jeśli nie liczycie kalorii, możecie je po prostu usmażyć na oleju/maśle/oliwie). Klopsiki powinny ładnie się zrumienić z każdej ze stron, ale nie muszą być one usmażone w środku.
Opieczone przełożyć do żaroodpornego naczynia.


Sos
Składniki:
  • 2 duże marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • 300g pomidorów(świeżych lub z puszki)
  • 2cm imbiru
  • pół papryczki chilli wraz z nasionami
  • 100ml wody lub wywaru drobiowego
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • 150gg startego sera
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 2 papryki pokrojone w 5mm plactry
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz, sól
W robocie kuchennym zmiksować na pulpę  marchew, cebulę, czosnek, pomidory, ostrą papryczkę i imbir.
Przelać do naczynia, dodać wywar, koncentrat oraz pokrojoną paprykę. Doprawić i gotować 20-25  minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wsypać 50g sera i rozmieszać go.
> Przygotowanym sosem zalać klopsiki, posypać pozostałem serem, zapiekać 20 minut w 200ºC.
Podawać z makaronem lub pieczonymi ziemniakami.


* - użyjcie Waszego ulubionego mięsa. Ja wykorzystałem pół na pół indyka i wołowinę



12 komentarzy:

  1. wygladaja swietnie - uwielbiam klopsiki zwłaszcza z dodatkiem kaszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż zachęcają do zjedzenia.
    Muszą byc bardzo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. :) Pięknie wygląda:) Uwielbiam kotleciki w takim wydaniu. Podoba mi się pomysł zagęszczenia sosu musem z marchewki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno to zrobię. Wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł z tym zagęszczeniem sosu pomidorowego marchewką! Zapisuję do działu "do wykonania" :)

    ps.
    podziwiam pracowitość kuchenną, która przekłada się na częstotliwość dodawania postów.

    marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Co do częstotliwości to tak jak napisałem w pierwszym poście na blogu przynajmniej przez rok będę starał się dodawać codziennie jeden przepis. :)
      Później zobaczymy jak to wyjdzie.

      Usuń
  6. W weekend podałam te klopsiki mojej rodzince, zjedliśmy je z ryżem basmati.
    Smakowały wysmienicie !!! przepis na pozór prosty a jednak efekt końcowy nieprzeciętny.
    Świetna pulpa warzywna, dałam tylko papryczkę bez pestek.
    Polecam wszystkim !!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ apetyczne zdjęcia! Dziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pomysl na sos wysmienity,a ten ser ciagnacy sie tylko dodaje ochoty zeby leciec do sklepu po skladniki i kombinowac:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. właśnie dochodzą w piekarniku:) bardzo ładnie pachną i pewnie też będą dobrze smakowały...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie wstawiłam do piekarnika. Ładnie pachnie i mam nadzieję, że domownikom będzie smakować. Dziękuję za kolejny, zdrowy przepis.

    OdpowiedzUsuń