24 wrz 2013

Czekoladowy sernik na zimno z galaretką espresso



W lodówce zalegało mi sporo waniliowych serków homogenizowanych, których termin ważności zbliżał się ku końcowi, aby się nie zmarnowały postanowiłem zrobić sernik na zimno, choć sernik to może zbyt stanowcze określenie, ponieważ ma on wręcz piankową teksturę za sprawą ubitej na sztywno śmietany kremówki.


Spód
Składniki:
  • 150g pokruszonych herbatników
  • 80g rozpuszczonego masła
  • łyżka cukru
  • łyżka kakao
Wszystkie składniki zmiksować w robocie kuchennym na jednolitą masę, którą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 22cm.

 

Piankowa masa serowa
Składniki:
  • 600g serków homogenizowanych
  • 200ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru(lub wedle uznania)
  • 3 łyżki kakao
  • 150g rozpuszczonej czekolady - użyłem mlecznej
  • 2  i pół łyżki żelatyn* rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru, pod koniec ubijania dodać kakao, cukier, serki i czekoladę. Cały czas ubijając(na wolnych obrotach, aby nie zważyć śmietany) wlać rozpuszczoną żelatynę - aby ją rozrzedzić wcześniej można dodać do niej łyżkę sera.
Masę serową wylać na przygotowany spód. Schłodzić w lodówce 3-4 godziny.
 

Galaretka espresso
Składniki:
  • 600ml zimnego mocnego espresso 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wody
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, a następnie delikatnie wylać na stężałą masę serową.Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.


 * - lub innego środka żelującego

16 komentarzy:

  1. Sernikowy chłopak - pasuje do Ciebie faktycznie idealnie! Prezentuje się cudownie. Fajne zdjęcie z tym widelcem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Te Twoje slodkosci (zarowno te na zimno, jak i pieczone) to czysty obled! Kto to wszystko zjada? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. aaaa! krzyczę z zachwytu! ten sernik to po prostu niebo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Podziwiam Cię Mateuszu, cudowne przepisy ( zwłaszcza niesamowite serniki ), przepiękne, klimatyczne zdjęcia, świetny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to ja poproszę kawałeczek do kawy :) wygląda megaaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robi wrazenie!Pieknie prezentuje sie na zdjeciu.Bardzo podoba mi sie pomysl z kawowa galaretka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku, rewelacja :)) Świetny pomysł z tą galaretką ;) Zakochałam się ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetycznie wygląda :)
    Wpisuję na listę wypieków do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Obłęd;] istne szaleństwo u Ciebie. Kupiłeś mnie tym deserem:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Obłęd! Kupiłeś mnie tym połączeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacyjny pomysł z galaretką ekspresso!! Strasznie mi się spodobał Twój przepis- chyba trzeba będzie go zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny i zjadłabym bardzo O.O

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczne robisz zdjęcia!!!!Nie mówiąc o potrawach,oczywiście:)

    OdpowiedzUsuń