3 wrz 2013

Sernik tiramisu


W tym serniku jest wszystko co w tradycyjnym tiramisu - mascarpone, żółtka, biszkopty, mocny aromat kawy, czekolady i Amaretto. Nam bardzo smakował i pewnie na stałe wpisze się w jadłospis. :)
Przepis znalazłem dość dawno na stronie Kwestia Smaku, te fantazyjne kawowe wzorki na wierzchu masy, tak mi się podobały, że postanowiłem dłużej nie czekać. :)
Receptury nie zmieniałem i bardzo dobrze, że tego nie zrobiłem. Sernik wychodzi obłędny. Polecam!

Spód
Składniki:
  • 65g rozpuszczonej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1 łyżka Amaretto
  • 65g miękkiego masła
  • 50g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 40g mąki
  • 14 - 16 podłużnych biszkoptów
Kawę rozpuścić w likierze.
Masło utrzeć z cukrem ok. 10 minut - ma być puszyste i jasne. Następnie ubić mikserem całe jajko.
Do masła z cukrem wlać rozpuszczoną czekoladę, likier z kawą oraz mąkę, wymieszać na niskich obrotach miksera, a na sam koniec dodać ubite jajko.
Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 24cm. Poukładać na niej warstwę biszkoptów delikatnie wciskając je w spód.
Formę wstawić do rozgrzanego na 175ºC piekarnika i piec 8 minut. Wyjąć i całkowicie wystudzić - spód ma stężeć w przeciwnym razie biszkopty wypłyną podczas wlewania masy serowej.


Nasączenie biszkoptów
Składniki:
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50ml wody 
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru Amaretto
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać kawę i Amaretto. Schłodzić.
Delikatnie nasączyć biszkopty z wierzchu - zrobiłem to za pomocą pędzelka.

Masa serowa
Składniki:
  • 700 g sera śmietankowego zmielonego trzykrotnie na serniki*** 
  • 300 g sera mascarpone 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 5 jajek
  • pół szklanki śmietany 36%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki likieru Amaretto
/ wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową/

Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w kremówce.
Ser krótko zmiksować z mascarpone. Cały czas delikatnie ucierając dodawać cukier i po jednym jajku na raz. Pod sam koniec wlać likier, ekstrakt waniliowy, śmietankę z mąką.
Masę delikatnie wyłożyć na spód, wyrównać.
Piec przez 15 minut w 175ºC, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i dopiekać ok. 90 minut. Sernik powinien być ścięty.


Wierzch
Składniki:
  • 300g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 1/5 szklanki wody
  • 2 łyżki Amaretto
Śmietanę wymieszać z cukrem, likierem i kawą pozostawiają ok. 2-3 łyżek do zrobienia wzorów.
Sernik wyjąć z piekarnika, rozprowadzić na nim warstwę śmietan, łyżką zrobić wzorki z pozostałej kawy. Wstawić ponownie do pieca na 15 minut, po tym czasie wyjąć sernik, całkowicie go wystudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.


6 komentarzy:

  1. aaa! jaki piękny i jaki musi być pyszny. uwielbiam tiramisu! http://www.kuchasia.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik nie jest moim ulubionym ciastem ale myśle że sernik tiramisu móglby to zmieni:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej musiał być niesamowicie pyszny:)

    OdpowiedzUsuń

  4. Zdjęcia jak zwykle przykuwają uwagę.
    Tu jest pięknie i pysznie.
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam i chwalę :) pięknie jak zawsze.
    backtaste

    OdpowiedzUsuń