Za trzecim razem w końcu wyszedł bo albo okazywał się zbyt ciężki, albo nie chciał rosnąć jednak ostatnia próba okazała się sukcesem. Wyszedł miękki, niekruszący się bochenek chleba o przepyszny smaku sera i oliwek, które to można dodać w całości lub tak jak ja drobno posiekać.
Ja wcinałem go po prostu z kawałkiem pomidora bo nic więcej moim zdaniem nie potrzebował. :)
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 300ml ciepłej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka pieprzu
- łyżka suszonych ziół - u mnie oregano i bazylia
- pół szklanki oliwek - pokrojonych lub w całości
- 4-5cm drobno posiekanej białej części pora
- 150g ostrego żółtego sera startego na grubych oczkach
- 25g świeżych drożdży
Drożdże rozpuścić z cukrem w wodzie.
Mąkę przesiać, dodać sól, ser, pora, przyprawy oraz rozczyn. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto - ok. 6-8 minut zagniatania.; przykryć i dostawić na godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto rozpłaszczyć, na środek wysypać oliwki. Wyrobić ciasto przez ok. 2-3 minuty, aż równomiernie się rozprowadzą.
Wyrobione ciasto uformować w kulę, przełożyć ją do koszyka(lub miski wyłożonej ściereczką i dobrze wysypaną mąką) miejscem łączenia do góry, nakryć folią spożywczą, odstawić do podwojenia objętości.
Wyrośnięte delikatnym ale zdecydowanym ruchem wyłożyć na blaszkę(tym razem łączeniem do dołu), naciąć ostrym nożem w kilku miejscach.
Piec w 200ºC przez 40-50 minut, aż do wyraźnego zrumienienia się.
Upieczony chleb przełożyć na kratkę i całkowicie wystudzić.
Smacznego!
Dobrze się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńCo prawda oliwek nie lubię ale myślę że wersja bez nich też by się sprawdziła ;)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej tak. :)
UsuńZ oliwkami musi być bardzo aromatyczny. Szkoda, że nie kupiłam dzisiaj oliwek, na jutro by był; ) Ale nie ucieknie mi: )
OdpowiedzUsuńChleba jeszcze nie piekłam, ale noszę się z zamiarem spróbowania od jakiegoś czasu, a ten wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego niż zapach pieczonego chleba. :)
Usuńuwielbiam takie oryginalne chleby!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować:) zazwyczaj piekę chleb klasyczny - pszenny lub razowy. Muszę wypróbować Twój przepis bo kocham ser i oliwki :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością odwiedzam Twojego bloga, dlatego nominuję Cię do Liebster Blog Award :) Szczególy tutaj: http://kuchniazdwochstron.blogspot.com/2014/02/nominacja-do-liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńDobry wieczór! To mój pierwszy komentarz tutaj, także najpierw: dziękuję za inspirację i proszę o więcej przepisów i zdjęć. :) Jeśli chodzi o chleb j/w, to wygląda pysznie i na pewno taki jest, jednak ciekawe, czy byłby jeszcze lepszy, gdyby był zrobiony na zakwasie, a nie drożdżach. Nie przejrzałam jeszcze całego bloga, więc nie wiem, czy próbowałeś. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńRobiłem chleby na zakwasie, myślę że i ten udałby się, ale miałby inną strukturę. Byłby o wiele cięższy.