15 lut 2014

Ciasto podwójnie musowe


Ciasto na wiosenną(?) depresję bo z ogromną dawką czekolady. ;)

Spód stanowi ciasto truflowe bez grama mąki, wierzch to przepyszny mus z białej czekolady i śmietanki. Zdecydowanie na jednym kawałku ciężko jest zaprzestać. Jeśli lubicie takie lekkie i jednocześnie ciągnące się konsystencje ciast, wart wypróbować przepis.

Spód
Składniki:
  • 3 jajka
  • 150g gorzkiej czekolady(ok. 70% kakao)
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 90g masła
  • 80g cukru
Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i rozpuszczoną w 2 łyżkach wody kawę. Wymieszać masę do całkowitego połączenia się wszystkich składników.
Białka ubić na sztywno z cukrem(jak do bezy), cały czas miksując dodać żółtka i ubijać na najwyższych obrotach jeszcze przez 2-3 minuty.
Dolać do jaj przestudzoną masę czekoladową i delikatnie za pomocą łopatki wymieszać, tylko do uzyskania jednolitego brązowego koloru.
Ciasto wylać do formy o średnicy 21cm(dno wyłożone papierem do pieczenia, a boki dokładnie wysmarowane masłem). Piec w 170ºC przez 30-35 minut. Ciasto po tym czasie powinno znacznie wyrosnąć i stworzyć chrupiącą skorupkę na wierzchu(wbijanie patyczka nie sprawdza się w tym przypadku, będzie on zawsze mokry ;) ).
Ciasto wyjąć z piekarnika, obkroić delikatnie nożem boki i zostawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie opadnie i popęka. Tak ma być.


Mus z białej czekolady
Składniki:
  • 550ml bardzo zimnej śmietanki 36%
  • 300g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50g masła
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • łyżka żelatyny 
Masło, 50ml śmietanki i białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, gdy masa się połączyć dodać do niej żelatynę(wcześniej ją namoczyć i rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody), odstawić do przestudzenia.
Pozostałą śmietankę ubić na bardzo sztywno z cukrem. Dodawać ją w 3-4 partiach do rozpuszczonej czekolady, każdorazowo delikatnie mieszając.
Przygotowany mus wylać na wystudzone ciasto. Schłodzić 3-4 godziny w lodówce, przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Wygląda bosko :)
    Miłej niedzieli-H

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny deser dla mnie:) Jeszcze nie przymierzałam się do białego musu, ale ten z dodatkiem żelatyny musi wyjść zawsze:)
    Idealne ciacho. Pozdrawia Back Taste;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przydałaby mi się teraz taka duża porcja czekolady ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, ale ciacho! Zdjecia mowia same za siebie... :)

    OdpowiedzUsuń