10 lut 2014

Kruche ciastka z dżemem


Kolejne potwierdzenie tego, że prostota jest najlepsza. :) Słodkie kruche ciasto, dżem i odrobina cukru pudru, więcej do szczęścia nie potrzeba.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • 180g zimnego masła
  • duże jajko
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • słoik ulubionego dżemu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
Dżem, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną wymieszać do połączenia się.
Mąkę przesiać z solą , proszkiem i cukrem, dodać pocięte na mniejsze kawałki masło, skórkę z cytryny. Rozcierać w dłoniach, aż do powstania małych okruchów. Wlać rozbełtane jajko, zagnieść gładkie ciasto(jeśli nie chce się połączyć dolać 1-2 łyżki zimnej wody).
Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce.


Rozwałkować je na prostokąt o grubości ok. 3mm, wycinać kwadraty o boku 5-6cm(w zależności jak duże ciastka chcemy mieć), nakładać po łyżce dżemu, przykryć drugim płatem ciasta, boki docisnąć widelcem aby się skleiły.
Gotowe ciastka nakłuć w kilku miejscach aby para miała możliwość ujść, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem.
Piec w 180ºC przez 20 minut, aż do ładnego zrumienienia się.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem, smacznego!


12 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie! :]]
    ...choć prawdę powiedziawszy nie przepadam za tego typu 'kruchaczami', po wypieczeniu są przeważnie puste w środku, z tego dżemowego nadzienia niewiele... może już lepiej by napakować te ciastka świeżym jakimś treściwym owocem.. *czekam na sezony* ;]
    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja połowę nadziałem bananami obtoczonymi w cynamonie. Ale to inny przepis. ;)

      Usuń
    2. A gdyby tak nadziać je budyniem?? :)

      Usuń
  2. Takie ciacha to smak dzieciństwa ! Obowiązkowo u mnie z prażonymi jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam. takie z dżemem owszem, ale drugą porcję zrobiłabym z twarogiem, a co!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten rozlewający się dżem wygląda kusząco i apetycznie :). Prostota jest najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste, ale jakie pyszne!
    Bardzo apetyczne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniałe :) więcej mi już nie trzeba :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy one są lekko spieczone od spodu? Czy po prostu dżem wypłynął podczas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do dżem z tych które nadziałem samym bo zapomniałem wymieszać go ze skrobią. :D

      Usuń