Kolejne potwierdzenie tego, że prostota jest najlepsza. :) Słodkie kruche ciasto, dżem i odrobina cukru pudru, więcej do szczęścia nie potrzeba.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 1/3 szklanki cukru
- 180g zimnego masła
- duże jajko
- skórka i sok z jednej cytryny
- słoik ulubionego dżemu
- łyżka mąki ziemniaczanej
Mąkę przesiać z solą , proszkiem i cukrem, dodać pocięte na mniejsze kawałki masło, skórkę z cytryny. Rozcierać w dłoniach, aż do powstania małych okruchów. Wlać rozbełtane jajko, zagnieść gładkie ciasto(jeśli nie chce się połączyć dolać 1-2 łyżki zimnej wody).
Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce.
Rozwałkować je na prostokąt o grubości ok. 3mm, wycinać kwadraty o boku 5-6cm(w zależności jak duże ciastka chcemy mieć), nakładać po łyżce dżemu, przykryć drugim płatem ciasta, boki docisnąć widelcem aby się skleiły.
Gotowe ciastka nakłuć w kilku miejscach aby para miała możliwość ujść, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem.
Piec w 180ºC przez 20 minut, aż do ładnego zrumienienia się.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem, smacznego!
Wyglądają pysznie! :]]
OdpowiedzUsuń...choć prawdę powiedziawszy nie przepadam za tego typu 'kruchaczami', po wypieczeniu są przeważnie puste w środku, z tego dżemowego nadzienia niewiele... może już lepiej by napakować te ciastka świeżym jakimś treściwym owocem.. *czekam na sezony* ;]
Pozdrawiam!
N.
Ja połowę nadziałem bananami obtoczonymi w cynamonie. Ale to inny przepis. ;)
UsuńA gdyby tak nadziać je budyniem?? :)
UsuńJak najbardziej. :)
UsuńTakie ciacha to smak dzieciństwa ! Obowiązkowo u mnie z prażonymi jabłkami :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam. takie z dżemem owszem, ale drugą porcję zrobiłabym z twarogiem, a co!
OdpowiedzUsuńTen rozlewający się dżem wygląda kusząco i apetycznie :). Prostota jest najlepsza!
OdpowiedzUsuńProste, ale jakie pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zdjęcia:)
wspaniałe :) więcej mi już nie trzeba :D
OdpowiedzUsuńCzy one są lekko spieczone od spodu? Czy po prostu dżem wypłynął podczas pieczenia?
OdpowiedzUsuńDo dżem z tych które nadziałem samym bo zapomniałem wymieszać go ze skrobią. :D
UsuńŁadne są:)
OdpowiedzUsuń