Upały za oknem więc zapraszam Was dzisiaj na ciasto bez pieczenia.
Kto nie lubi masło orzechowego w słodkim wydaniu może od razu opuścić bloga bo dzisiaj placek właśnie z nim w roli głównej. ;)
Spód
Składniki:
- 200g herbatników(użyłem kakaowych)
- 100g masła
- 2 łyżki cukru
Masą wyłożyć dno oraz boki tortownicy o średnicy 21cm, schłodzić w lodówce.
Nadzienie
Składniki:
- 250g kremowego serka
- szklanka gładkiego masła orzechowego
- puszka słodzonego mleka skondensowanego(500g)
- 200ml śmietanki 36%
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki żelatyny
Śmietankę ubić na sztywno i w 2 partiach wmieszać ją do masy.
Wyłożyć ją na schłodzony spód, wyrównać, schłodzić 3 godziny.
Ganache
Składniki:
- 150g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki miody
- 100ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
Całość przykryć i schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.
Przed podaniem udekorować prażonymi fistaszkami oraz bitą śmietaną.
Smacznego!
Masło orzechowe to kocham na słodko, na wytrawnie i solo! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńmatko bosko! Umarłam! Super ciacho :) Śliczne i jak mniemam pyszne ;)
OdpowiedzUsuńjestem pod wrażeniem!
OdpowiedzUsuńJa tu nie mogę wchodzić bo mi tyłek rośnie od samego patrzenia.... :)
OdpowiedzUsuńBosko! Smaczne dania i super zdjęcia. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTy wiesz, jak skraść serce xD
OdpowiedzUsuńGdybym była na diecie, przez Twój blog ległaby w gruzach ;)
OdpowiedzUsuńwłasnie zrobiłam, jeszcze tylko ganache i potem podanie jutro:) ale martwię się, bo masa na razie po godz w lodówce jest jeszcze nie zesztywniała;/
OdpowiedzUsuńPo godzinie raczej nie zsiądzie się, potrzeba całą noc na to.
UsuńMasło orzechowe stwardnieje, a żelatyna dodatkowo całość "ściągnie".
pyszna! :-) wyszła super w smaku, tylko nie dałam na wierzch śmietany bo kupiłam śmietanę, która okazala się popsuta;-(
OdpowiedzUsuńPolecam!!!
ps. masa jednak zesztywniala, choć następnym razem dam trochę więcej żelatyny, bo wolałabym bardziej jeszcze zwięzłą masę;)
Przepiękna dekoracja:)
OdpowiedzUsuń