3 maj 2014

Sernik kokosowy z musem czekoladowym


Dziś zapraszam na jeszcze jeden pyszny sernik.
Kiedyś robiłem już kokosowy sernik jednak był on bardziej w klimatach pralinek rafello bo na spodzie z dodatkiem migdałów, dzisiejszy jest delikatniejszy w smaku, na spodzie z biszkopcików, a wierzch stanowi przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladowy, nie potrzeba do niego ubijać jaj na parze. Od zwykła czekolada i śmietana kremówka. :)

Spód
Składniki:
  • 250g okrągłych biszkoptów
  • 120g masła
  • 2 łyżki cukru
Biszkopty zmielić w malakserze na drobne okruchy(można umieścić je również w woreczku i zgnieść za pomocą wałka), dodać do niej rozpuszczone masło oraz cukier.
Taką masą wylepić dno oraz boki(do połowy wysokości formy) tortownicy o średnicy 22cm.
Spód schłodzić w lodówce przez 30-40 minut, w tym czasie przygotować masę serową.

Masa serowa
Składniki: 
  • 500g mielonego twarogu
  • 400g gęstego jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
Twaróg zmiksować z jogurtem i cukrem, dodać do niego pojedynczo jajka, każdorazowo krótko miksując(wraz z ostatnim jajem wsypać wiórki oraz proszek budyniowy).
Masę wylać na przygotowany spód.
Piec w 165ºC przez 60-70 minut, aż środek będzie ścięty(może delikatnie dygotać przy poruszaniu formą).
Sernik wystudzić w piekarniku do temperatury pokojowej.

Mus czekoladowy
Składniki:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 500ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
200ml śmietanki zagotować, zdjąć z ognia, dodać czekoladę, cukier oraz kakao, całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, wystudzić do temp. pokojowej.
Pozostałe 300ml śmietanki ubić na bardzo sztywno, pod koniec dodając rozpuszczoną we wrzątku żelatynę.
Za pomocą łopatki w 2-3 partiach wmieszać ją do masy czekoladowej, wylać na wystudzony sernik.
Schłodzić przez całą noc.
Smacznego!


12 komentarzy:

  1. Sernik i zdjęcia nieodmiennie obłędne, bardzo trafiają w moje smaki.
    Nie potrzebujesz przypadkiem kogoś do zjadania resztek? Zajmuję bardzo mało miejsca i jestem bezproblemowa. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zmieścisz się do walizki to spoko, zapraszam. :D

      Usuń
    2. Da się to załatwić, tylko chyba będę musiała ograniczyć spożycie, żeby zbytnio nie urosnąć (wszerz oczywiście). Ewentualnie walizka też musiałaby rosnąć. :P

      Usuń
    3. No to nie przesadzać proszę, bo nie zmieszczę się w 15kg na lotnisku i będę musiał płacić za nadbagaż. :D

      Usuń
  2. Z każdym sernikiem zachwycasz jeszcze bardziej; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik zachwycający! Moje smaki - połączenie kokosa i czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem oczarowana Twoimi przepisami, bezgranicznie!!! http://przepis3.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo na pewno zrobię, tylko boję się żelatyny. ile wrzątku trzeba dodać? Wzywamy gorące?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo prosty sposób na rozpuszczenie żelatyny.
      Do miseczki wlać 3-4 łyżki zimnej wody, na wierzchu rozsypać 1,5 łyżeczki żelatyny, odstawić na 5 minut, aby wchłonęła wodę i napęczniała. Gdy będzie miękka w dotyku wstawić dosłownie na kilka sekund do mikrofali lub rondelka z gorącą wodą. Rozpuści się idealnie, bez żadnych grudek.
      Że była bardziej płynna przy dodawaniu jej czy to do musów, serników na zimno i innych mas potrzebujących dodatkowej stabilizacji w już takiej rozpuszczonej rozbełtać można pół łyżeczki(?) śmietany, jogurtu lub nawet mleka. Będzie bardziej płynna i przy dodawaniu jej nie zrobią się gródki.

      Usuń
  6. Bardzo dziękuje spróbuje :-D

    OdpowiedzUsuń