Dziś kolejne proste ciasto, a przy tym bardzo smaczne. Delikatny i wilgotny biszkopt, a na nim kajmakowa masa z kremówki i jogurtów greckich. Całość zwieńczona polewą z białej czekolady. Kto lubi karmelowe smaki będzie zadowolony. :)
Ciasto
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżka octu
Na najniższych obrotach miksera dodawać w 3 partiach przesianą mąkę(przy ostatniej dolać ocet) i mleko(z rozpuszczoną w nim kawą). Ciasto wylać do formy o wymiarach 30x35cm.
Piec w 180ºC przez 25-30 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy.
Ciasto urośnie z górką, więc ostrym nożem należy je wyrównać po całkowitym wystudzeniu.
Po wyrównaniu nasączyć go posłodzonym kakao(ok. 200ml płynu).
Krem kajmakowy
Składniki:
- 350g zimnej śmietanki 36%
- 600g jogurtu greckiego
- 400g masy kajmakowej
- 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w odrobinie wody
- łyżka kakao
- 1/3 szklanki brązowego cukru
Za pomocą łopatki lub na wolnych obrotach miksera wmieszać ubitą śmietankę. Masę wylać na nasączony biszkopt, przykryć i schłodzić w lodówce ok. 3-4 godzin, aż stężeje.
Polewa z białej czekolady
Składniki:
- 100g białej czekolady
- 50g masła
- 3 łyżki śmietanki kremówki lub mleka
- łyżka miodu
Na schłodzone ciasto wylać polewę, schować do lodówki aby zastygła.
Kroić w kostki, a każdą z nich dekorować orzeszkiem ziemnym.
Smacznego! :)
;-) wszystko dobrze gdyby nie te karmel, którego szczerze nienawidzę :-)Ale zdjęcia cudne Podziwiam pozdrawiam i zapraszam do siebie
OdpowiedzUsuńJeśli nie karmel, to może kawa? :)
Usuńhttp://mymankitchen.blogspot.com/2014/02/kostka-kawowa.html
Obledna! To jedno slowo przychodzi mi tylko do glowy :)
OdpowiedzUsuńidealnie trafione w mój gust :-) świetny przepis. Zawsze się zastanawiam jak pokroić ciasto żeby powstały takie idealne kawałki? :-)
OdpowiedzUsuńNajlepiej kroić na blacie(zawsze zostawiam margines papieru do pieczenia, za który ciągam całe ciasto z blachy), do tego długi, bardzo ostry nóż. Idealnie gdyby był gorący. :)
UsuńCoś chyba pomieszane jest w przepisie, wśród składników jest ocet, przy wykonaniu ciasta brak, pojawia się za to kawa...
OdpowiedzUsuńTo jak będzie poprawnie?
Po prostu zgubiłem go podczas pisania "receptury". Dodaje się go na samym końcu przy ostatniej partii mąki.
UsuńOk. Dziękuję.
UsuńKajmakowa?*.* Dla mnie niebo!
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie))))
OdpowiedzUsuńSmaczne te kosteczki :D
OdpowiedzUsuńPrezentuje się obłędnie :)
OdpowiedzUsuńCiasto obłędne! A zdjęcia fantastyczne!:)
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie , muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo elegancko wygląda.
OdpowiedzUsuńJutro robię :) jestem ciekawa jak wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda! Mniam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Majana
(majanaboxing.blox.pl
Wspaniale wygląda! Mniam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Majana
(majanaboxing.blox.pl
Wygląda fantastycznie i znając upodobania smakowe mojego Męża znikłoby błyskawicznie.
OdpowiedzUsuńWygląda na to, że to jest coś, czgo szukałam od dłuższego czasu.. :)
OdpowiedzUsuńCzy smak kajmaku jest intensywny, czy też dodany "nabiał" ;) łagodzi jego smak?
Ponadto zastanawiam się jak sztywna jest masa - czy utrzymała jeszcze jeden blat ciast?Zastanawiam się nad zastosowaniem jej w torcie..
Pozdrawiam serdecznie :)
Smak jest dość delikatny, jeśli chcesz bardzo intensywny polecam zwiększyć ilość kajmaku lub z cukru przygotować karmel i ostudzony dodać do masy.
UsuńCo do jej konsystencji, to na pewno utrzyma drugi blat ciasta, ale warto przed przełożeniem ją schłodzić, aby żelatyna ją ściągnęła odrobinę. :)
Wspaniała krajanka! Na pewno zrobię na Wielkanoc!
OdpowiedzUsuń